Spårlinor ger hunden rörelsefrihet vid spårning
Spårlinor är bra att ha istället för koppel då man ska spåra med sin hund. En spårhund behöver rejält med svängrum när den ska spåra, för att kunna följa sitt spår fritt. Spårlinor kan vara olika långa, oftast 10-15 meter och relativt tunna, ca 5-15 mm i tjocklek. Materialet är oftast stumt i polyelser, nylon eller kevlar, menävenläder och plast förekommer.
Tillsammans med spårlinor ska man ha ett halsband eller en spårsele som hunden känner sig bekväm i. En sele är nästan alltid att föredra framför ett halsband när man ska spåra med sin hund då den först och främst sitter stadigare på hunden och även för att den är bekvämare och «ur vägen».
En spårsele ser ut som vilken annan vanlig hundsele som helst, men den är framtagen för att vara så smidig som möjligt vid spårning. Det går en rem över hundens bringa och en runt dess bröstkorg, vanligtvis fäster man sina spårlinor i en hake vid hundens axelparti.
Det finns många spårselar på makrnaden att välja och vraka bland och det är viktigt att man hittar en som sitter bra på ens hund. Det måste vara rätt storlek och sköna, men slitstarka material så att hunden inte får onödiga skavsår eller blir obekväm i sina rörelser. Den bästa hundselen är den som hunden knappt märker av att den har på sig.
Spårning har blivit en mycket populär bruksgren i Sverige. Man får vistas i naturen och tillsammans med sin hund utvecklas och jobba mot samma mål. Hundar älskar i regel att spåra och alla raser kan bli duktiga i denna sport. Hundar med god koncentrationsförmåga är de som oftast blir bäst på att spåra.
Man kan gå på spårkurs med sin hund för att lära sig grunerna i spårning. När man har blivit duktig på grunderna kan man gå fortsättningskurser. Kurser är ett fantastiskt sätt att komma närmare sin hund, få lära att kommunicera med den och tyda dess signaler. En hund avgudar sin ägare och det är viktigt att man lär sig dess språk.
En bra spårlina trasslar inte in sig så lätt i snåriga omgivningar, men rör man sig mycket ute i täta skogar så kan långa spårlinor ändå vara hämmande för en hund som fått vittring på ett spår. Rör man sig i skogen är det i de flesta fall bäst att låta hunden springa fritt och då är det viktigt att man har tränat hunden i lydnad så att den uppfattar ens kommandon rätt och kommer när man kallar.
Vill man ändå ha spårlinor i snårig skorgsterräng så bör man satsa på en hal variant i plast eller kanske silke? Silkeslinor är förstås dyrt, men de håller å andra sidan år efter år. Ska man ut och spåra i blötmarker så är det smart att ha en spårlina som inte påverkas av väta, plast, gummi och nylon är effektivt. Spårlinor i läder är också bekväma, men de blir lite äckliga i vått väder och finns sällan i längre varianter än 10 meter.